Δωρεάν 
Προληπτικός
Έλεγχος

Μετά τον έλεγχο ακολουθεί μια συνοπτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, συμβουλές και προτάσεις.

Δωρεάν Έλεγχος

Ανάρμοστη συμπεριφορά

Ανάρμοστη συμπεριφορά που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γονείς.

  Κλάματα και φωνές μέσα στο σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα παιχνιδιών

[unordered_list style=”tick”]
  • Μπορείτε να μη φτάσετε ποτέ σε αυτό το σημείο. Επιλέξτε ώρα που το παιδί θα είναι ξεκούραστο και δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να σας βοηθήσει. Πριν φύγετε από το σπίτι πείτε του αυτά που θα πρέπει να ψωνίσετε. Αφήστε το από αυτά να επιλέξει 5 πράγματα που το ίδιο θα ψωνίσει. Φτιάξτε τη δική του λίστα.
  • Αν είναι μεγάλο και μπορεί να διαβάσει γράψτε του τα ψώνια και δίπλα φτιάξτε ένα κουτάκι στο οποίο θα σημειώνει + με το μολύβι του όταν το βάζει στο καλάθι.
  • Αν είναι μικρό προσπαθήστε να τα ζωγραφίσετε και να τα κυκλώνει, ακόμα κι αν είναι καθισμένο στο καρότσι.
  • Βάλτε τα στη λίστα κάθετα. Το τελευταίο από αυτά τα πράγματα θα είναι κάτι που το παιδί σας θα θέλει να πάρει (π.χ. πατατάκια, σοκολάτα, κρουασάν, ή το παιχνίδι που θέλει). Έτσι θα απασχοληθεί περισσότερο με το «έργο» που του έχετε δώσει, παρά να του φωνάζετε με αυτά που θα αρπάζει ή να το κυνηγάτε στους διαδρόμους.
  • Σε περίπτωση όμως που έχετε ξέσπασμα, παραμείνετε ήρεμοι, χαμηλώστε στο ύψος του παιδιού και ψιθυρίστε του ήρεμα ότι μπορεί να επιλέξει ένα πράγμα που θέλει. Μπορείτε να το βγάλετε για λίγο έξω, να ηρεμήσει και μετά να συνεχίσετε τα ψώνια. Προσοχή, μη φωνάζετε, μην τραβάτε και μην αγνοείτε το παιδί. Κάποιο από αυτά θα εντείνουν την αντίδρασή του.
[/unordered_list]

  Δεν ξεκολλάει από την παιδική χαρά ή τον παιδότοπο

Συχνά οι γονείς ανακοινώνουν στο παιδί «Πρέπει να φύγουμε τώρα!» και το παιδί φωνάζει «Όχι ακόμα! Σε λίγο».

[unordered_list style=”tick”]
  • Για την αποφυγή αυτού του διαλόγου που επαναλαμβάνεται πάρα πολλές φορές μέχρι τελικά να φύγετε με κλάματα από την παιδική χαρά ή τον παιδότοπο θα πρέπει να προειδοποιήσετε το παιδί για να γνωρίζει πότε θα φύγει.
  • Δηλ. βλέπετε το παιδί σας να κάνει κούνια και το προειδοποιείτε «Τώρα κάνεις κούνια, θα κάνεις άλλο ένα παιχνίδι και μετά θα πρέπει να επιστρέψουμε στο σπίτι» ή «Τώρα κάνεις τραμπολίνο, μπορείς να παίξεις και με τα μπαλάκια και μετά θα πρέπει να επιστρέψουμε στο σπίτι». Προσοχή δε ρωτάτε το παιδί («Να φύγουμε σε λίγο;;;»), απλά του το ανακοινώνετε.
  • Και επειδή μπορεί να σας πει «Όχι, θα κάνω πολλά παιχνίδια ακόμα!», μπορείτε να του πείτε τι ακριβώς θα κάνει στο σπίτι όταν επιστρέψετε, έτσι ώστε να μη νιώσει ότι η βόλτα και η καλοπέραση τελειώνει στην παιδική χαρά ή στον παιδότοπο.
  • Δηλ. «Θα κάνεις άλλο ένα παιχνίδι και μετά θα επιστρέψουμε στο σπίτι να φας από το κέικ που έφτιαξα ή να παίξουμε επιτραπέζιο ή να καθίσουμε στην τηλεόραση να ξεκουραστούμε και να δούμε παιδικά».
  • Αν το παιδί παρόλα αυτά επιμένει, εσείς την ώρα που πρέπει να φύγετε, θα αρχίσετε να ετοιμάζεστε και το παιδί θα καταλάβει πως τελικά είναι ώρα για να επιστρέψετε όλοι μαζί στο σπίτι.

[/unordered_list]

 Δικά μου είναι

Συνήθως τη στιγμή που το παιδί λέει «Δικό μου είναι!» προσπαθούμε να του εξηγήσουμε ή να του επιβάλλουμε ότι δεν του ανήκει το παιχνίδι ή ότι μπορεί να το μοιραστεί με άλλα παιδάκια. Αγνοούμε όμως ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δε μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε. Η εκπαίδευση χρειάζεται αρκετό χρόνο και φυσικά κατάλληλη ηλικία για να το κατανοήσει το παιδί (Μην περιμένετε ένα παιδί μικρότερο από 2-2 ½ ετών να μπορεί εύκολα να μοιραστεί πράγματα).

[unordered_list style=”tick”]
  • Από τη μεριά σας καλό θα είναι να μην αρπάζετε τα παιχνίδια που ήδη έχει στα χέρια του ή να το ωθείται μετά βίας να τα δώσει στο άλλο παιδάκι, αλλά να του αφήνετε χώρο να έρχεται σε “σύγκρουση” και να βρίσκει μία λύση μόνο του, χωρίς να παρεμβαίνετε αμέσως.
  • Μπορείτε να του αποσπάτε την προσοχή με κάποιο άλλο παιχνίδι (π.χ. «Άφησε το αυτό το παιχνίδι στο παιδάκι, κοίτα εδώ έχεις ένα μεγάλο δεινόσαυρο που μπορείς να παίξεις»).
  • Λειτουργείστε σαν πρότυπο μίμησης. Δηλ. πείτε στο παιδί για κάτι που μοιράζεστε με τον μπαμπά ή με μία φίλη σας (π.χ. «Σήμερα θα δώσω το βιβλίο μου στη φίλη μου να το διαβάσει. Μπορούμε να μοιραζόμαστε τα πράγματά μας με τους φίλους μας»).
  • Παίξτε παιχνίδια μοιρασιάς. Για παράδειγμα μοιραστείτε με το παιδί σας κάτι που τρώτε (π.χ. «Θέλεις να μοιραστούμε τα πατατάκια μου;») ή αν έχετε μεγαλύτερο παιδάκι παίξτε όλοι μαζί (π.χ. «Ελάτε να μοιραστούμε τις καραμέλες που αγόρασα. Λίγες θα φάω εγώ, λίγες ο Γιάννης, λίγες εσύ και λίγες θα αφήσουμε για τον μπαμπά» ή «Σήμερα θα παίξουμε με το τρένο. Θα μοιραστούμε τις ράγες. Λίγες εσύ, λίγες ο αδερφός σου. Όταν τις φτιάξετε το παιχνίδι μας ξεκινάει!»).
  • Επιβραβεύστε συμπεριφορές που το παιδί σας μοιράζεται πράγματα με άλλα παιδάκια ή τα αδερφάκια του (π.χ. «Μπράβο σου που μοιράζεσαι τα ζωάκια σου! Τώρα θα παίξετε όλοι μαζί!»).
  • Αν το παιδί σας φτάνει σε καυγάδες και δεν αφήνει να του πάρουν τίποτα από αυτά που θέλει, τότε βάλτε του χρόνο. Με χρονόμετρο καθορίστε το χρόνο που θα περιμένει να πάρει το παιχνίδι και το χρόνο που θα μπορεί το ίδιο να ασχοληθεί με αυτό.

[/unordered_list]

  Δε θέλω τα ρούχα αυτά, δε μου αρέσουν

Πολλές φορές αντιμετωπίζετε τέτοιες συμπεριφορές στη διάρκεια της πρωινής ετοιμασίας για το σχολείο ή όταν αγοράζετε ρούχα για τα αγγελούδια σας.

[unordered_list style=”tick”]
  • Όσον αφορά το πρωινό ντύσιμο, καλό θα ήταν η επιλογή των ρούχων να έχει γίνει από το βράδυ. Μπορείτε να δώσετε επιλογές στο παιδί σας μεταξύ δύο ή τριών ρούχων κι αυτό να έχει την τελική απόφαση. Έτσι το πρωί τα ρούχα του θα είναι έτοιμα και μέσα στο γρήγορο ρυθμό προετοιμασίας δε θα καθυστερείτε με κλάματα και φωνές.
  • Αν βρίσκεστε σε κατάστημα ρούχων, καλό θα ήταν να αφήσετε το παιδί να κάνει πάλι την επιλογή του μεταξύ κάποιων ρούχων. Αφήστε του το περιθώριο να νιώθει ότι μπορεί και το ίδιο να διαλέξει αυτό που του αρέσει.

[/unordered_list]

  Δε θέλω να διαβάσω τώρα! Μετά.

[unordered_list style=”tick”]
  • Καθιερώστε κάθε μέρα συγκεκριμένη ώρα και θέση για να κάνει τα μαθήματα του σχολείου του. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα η ώρα αυτή θα πρέπει να είναι σταθερή. Επιλέξτε συνήθως απόγευμα και μην αφήνετε το διάβασμα λίγο πριν τον ύπνο. Μπορείτε δίπλα στο γραφείο του να βάλετε ένα ρολόι και την ώρα του διαβάσματος (π.χ. 5 το απόγευμα) να φτιάξετε μια μικρή ζωγραφιά στον αριθμό του ρολογιού.
  • Λειτουργείστε σαν πρότυπο μίμησης και ενισχύστε θετικά τα μαθήματα με την στάση σας. Όταν το παιδί σας διαβάζει επιλέξτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό ή όταν γράφει γράψτε κι εσείς τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ ή κάποια συνταγή.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει μια ήσυχη, καλά φωτισμένη θέση για να κάνει τις εργασίες του και μιλήστε μαζί του αν κάτι το ενοχλεί.
  • Κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το playstation αρκετή ώρα πριν το παιδί καθίσει να διαβάσει. Έτσι δε θα βιώνει τα μαθήματα του σχολείου σαν μια διακοπή της χαλάρωσης στον καναπέ ή της απόλαυσης του αγαπημένου του παιχνιδιού.
  • Επιβραβεύστε την ολοκλήρωση των ασκήσεων με το να φτιάξετε μαζί το βραδινό φαγητό, να πάτε μια βόλτα για περπάτημα, να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να κάνετε μια χειροτεχνία και όχι να δει ξανά τηλεόραση ή να παίξει στον υπολογιστή.

[/unordered_list]

  Μαμά, μαμά, μαμά… (του αρέσει συνεχώς να διακόπτει)

Αν και είναι δύσκολο παιδιά προσχολικής ηλικίας να καταλάβουν τη διακοπή, είναι συνήθως πολύ καλοί στο να λάβουν τη σειρά τους. Χρησιμοποιήστε φράσεις όπως «Τώρα είναι η σειρά της μαμάς. Μετά θα έρθει η δική σου σειρά» ή «Τώρα πρέπει να περιμένεις εσύ. Είναι η δική μου σειρά. Σε λίγο θα έρθει η δική σου!».

[unordered_list style=”tick”]
  • Πείτε του με απλά λόγια «Σε παρακαλώ, πρέπει να μιλήσω, μη με διακόπτεις» και αγνοήστε τη διακοπή όταν για παράδειγμα απευθύνεστε σε κάποιον και το παιδί σας ουρλιάζει για να σας διακόψει.
  • Σε περίπτωση που χρειάζεται να μιλήσετε στο τηλέφωνο για κάποιο χρονικό διάστημα, δώστε στο παιδί σας μια δραστηριότητα. Έτσι όση ώρα θα πρέπει να μιλήσετε εσείς στο τηλέφωνο, το παιδί σας θα απασχολείται με δουλίτσα (π.χ. ζωγραφική, πλαστελίνη, ενσφηνώματα, κολλάζ, τουβλάκια, πάζλ).
  • Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε την αναμονή του παιδιού, «Μπράβο σου που περίμενες! Ένα φιλάκι που δε με διέκοψες! Σε ευχαριστώ!».

[/unordered_list]

  Δε θέλω να κοιμηθώ ακόμα, σε λίγο…

Ο ύπνος βοηθάει το μυαλό και το σώμα να ξεκουράζονται και να αναπτύσσονται. Αυτό τα παιδιά σας θα πρέπει να το γνωρίζουν. Οι ώρες που ένα παιδί θα πρέπει να κοιμάται είναι 10-12 ώρες.

Αν το παιδί σας αρνείται να πάει στην ώρα του για ύπνο ακολουθείστε τα παρακάτω:

[unordered_list style=”tick”]
  • Βεβαιωθείτε από το ίδιο το παιδί αν το κρεβάτι του αρέσει, αν θέλει πολύ ή λίγο φως, αν τον ενοχλούν κάποιοι θόρυβοι. Για παράδειγμα αν εσείς έχετε ανοιχτή την τηλεόραση και προσπαθείτε να βάλετε το παιδί σας για ύπνο, είναι σίγουρο ότι θα θέλει να συνεχίσει να βλέπει τηλεόραση μαζί σας παρά να κοιμηθεί. Επίσης αν έχετε κάποιον καλεσμένο, η συζήτηση μπορεί να το ενοχλεί.
  • Φτιάξτε μια ρουτίνα πριν από τον ύπνο και ορίστε συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ. Για παράδειγμα, ένα ζεστό μπανάκι και διάβασμα ενός βιβλίου ή άκουσμα χαμηλής μουσικής μπορεί να είναι αυτά που θα χαλαρώσουν το παιδί σας. Καλό θα είναι να του ανακοινώνετε πιο νωρίς «Σε λίγο θα κάνουμε μπανάκι! » και όχι κατευθείαν «Πάμε για μπάνιο τώρα», έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται ότι έρχεται και η ώρα του ύπνου.
  • Αποφύγετε “βαριά” γεύματα πριν από τον ύπνο ή σοκολάτες. Ένα ζεστό γάλα με δημητριακά ή λίγα φρούτα είναι μια καλή επιλογή.
  • Βάλτε στο καθημερινό πρόγραμμα άσκηση. Ένας περίπατος, παιχνίδι στην παιδική χαρά ή κάποιο άθλημα (κολύμβηση, καράτε, γυμναστήριο), θα φέρουν πιο εύκολα τον ύπνο στην ώρα του.

[/unordered_list]

 Όχι, θα δω κι άλλη τηλεόραση, πάει και τελείωσε!

Σύμφωνα με το Kaiser Family Foundation (KFF):

[unordered_list style=”tick”]
  • Τα 2/3 των βρεφών και νηπίων παρακολουθούν μία οθόνη 2 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα.
  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 6ετών παρακολουθούν περίπου 2 ώρες την ημέρα τηλεόραση ή DVD.
  • Παιδιά και Έφηβοι από 8 έως 18 ετών περνούν σχεδόν 4 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση και 2 επιπλέον ώρες στον υπολογιστή και σε βιντεοπαιχνίδια.
[/unordered_list]

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑP) συνιστά σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών να μη παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση, ενώ παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών 1 έως 2 ώρες το πολύ την ημέρα.
Περιορίστε την τηλεόραση! Μερικοί τρόποι είναι:

[unordered_list style=”tick”]
  • Παράδειγμα μίμησης. Αν οι γονείς παρακολουθούν πολλή τηλεόραση και τα παιδιά θα παρακολουθούν πολλή τηλεόραση. Μειώστε τις δικές σας ώρες και θα μειωθούν και των παιδιών σας.
  • Μη βάζετε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.
  • Σβήνετε την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Μην αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση ακόμα και χωρίς ήχο, όταν το παιδί κάνει τα μαθήματα του σχολείου.
  • Δώστε στο παιδί την επιλογή να διαλέξει ποια ώρα θέλει να βλέπει καθημερινά τηλεόραση και ποιο πρόγραμμα. Εσείς βάλτε τον κανόνα πως θα βλέπει μόνο τις επιλογές του. Το ίδιο να συμβαίνει και τα Σαββατοκύριακα.
  • Δείτε λίγη τηλεόραση μαζί και μιλήστε, συζητήστε για αυτό που βλέπετε. Η τηλεόραση προσφέρει και γνώσεις.
  • Προσφέρετε στο παιδί διασκεδαστικές δραστηριότητες για την αποφυγή της τηλεόρασης. Για παράδειγμα βόλτα, επίσκεψη στο σπίτι του φίλου του, μουσική και χορό μαζί σας, κρυφτό στο σπίτι, συμβολικό παιχνίδι.
[/unordered_list]

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Πηγές:
child-development-guide.com
kids.in.gr
askdrsears.com
www2.ed.gov
family.go.com
www.sleepforkids.org
kidshealth.org

Δωρεάν Προληπτικός Έλεγχος

Μετά τον έλεγχο ακολουθεί μια συνοπτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, συμβουλές και προτάσεις.

Δωρεάν Έλεγχος

Ανάρμοστη συμπεριφορά

Ανάρμοστη συμπεριφορά που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γονείς.

  Κλάματα και φωνές μέσα στο σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα παιχνιδιών

[unordered_list style=”tick”]
  • Μπορείτε να μη φτάσετε ποτέ σε αυτό το σημείο. Επιλέξτε ώρα που το παιδί θα είναι ξεκούραστο και δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να σας βοηθήσει. Πριν φύγετε από το σπίτι πείτε του αυτά που θα πρέπει να ψωνίσετε. Αφήστε το από αυτά να επιλέξει 5 πράγματα που το ίδιο θα ψωνίσει. Φτιάξτε τη δική του λίστα.
  • Αν είναι μεγάλο και μπορεί να διαβάσει γράψτε του τα ψώνια και δίπλα φτιάξτε ένα κουτάκι στο οποίο θα σημειώνει + με το μολύβι του όταν το βάζει στο καλάθι.
  • Αν είναι μικρό προσπαθήστε να τα ζωγραφίσετε και να τα κυκλώνει, ακόμα κι αν είναι καθισμένο στο καρότσι.
  • Βάλτε τα στη λίστα κάθετα. Το τελευταίο από αυτά τα πράγματα θα είναι κάτι που το παιδί σας θα θέλει να πάρει (π.χ. πατατάκια, σοκολάτα, κρουασάν, ή το παιχνίδι που θέλει). Έτσι θα απασχοληθεί περισσότερο με το «έργο» που του έχετε δώσει, παρά να του φωνάζετε με αυτά που θα αρπάζει ή να το κυνηγάτε στους διαδρόμους.
  • Σε περίπτωση όμως που έχετε ξέσπασμα, παραμείνετε ήρεμοι, χαμηλώστε στο ύψος του παιδιού και ψιθυρίστε του ήρεμα ότι μπορεί να επιλέξει ένα πράγμα που θέλει. Μπορείτε να το βγάλετε για λίγο έξω, να ηρεμήσει και μετά να συνεχίσετε τα ψώνια. Προσοχή, μη φωνάζετε, μην τραβάτε και μην αγνοείτε το παιδί. Κάποιο από αυτά θα εντείνουν την αντίδρασή του.
[/unordered_list]

  Δεν ξεκολλάει από την παιδική χαρά ή τον παιδότοπο

Συχνά οι γονείς ανακοινώνουν στο παιδί «Πρέπει να φύγουμε τώρα!» και το παιδί φωνάζει «Όχι ακόμα! Σε λίγο».

[unordered_list style=”tick”]
  • Για την αποφυγή αυτού του διαλόγου που επαναλαμβάνεται πάρα πολλές φορές μέχρι τελικά να φύγετε με κλάματα από την παιδική χαρά ή τον παιδότοπο θα πρέπει να προειδοποιήσετε το παιδί για να γνωρίζει πότε θα φύγει.
  • Δηλ. βλέπετε το παιδί σας να κάνει κούνια και το προειδοποιείτε «Τώρα κάνεις κούνια, θα κάνεις άλλο ένα παιχνίδι και μετά θα πρέπει να επιστρέψουμε στο σπίτι» ή «Τώρα κάνεις τραμπολίνο, μπορείς να παίξεις και με τα μπαλάκια και μετά θα πρέπει να επιστρέψουμε στο σπίτι». Προσοχή δε ρωτάτε το παιδί («Να φύγουμε σε λίγο;;;»), απλά του το ανακοινώνετε.
  • Και επειδή μπορεί να σας πει «Όχι, θα κάνω πολλά παιχνίδια ακόμα!», μπορείτε να του πείτε τι ακριβώς θα κάνει στο σπίτι όταν επιστρέψετε, έτσι ώστε να μη νιώσει ότι η βόλτα και η καλοπέραση τελειώνει στην παιδική χαρά ή στον παιδότοπο.
  • Δηλ. «Θα κάνεις άλλο ένα παιχνίδι και μετά θα επιστρέψουμε στο σπίτι να φας από το κέικ που έφτιαξα ή να παίξουμε επιτραπέζιο ή να καθίσουμε στην τηλεόραση να ξεκουραστούμε και να δούμε παιδικά».
  • Αν το παιδί παρόλα αυτά επιμένει, εσείς την ώρα που πρέπει να φύγετε, θα αρχίσετε να ετοιμάζεστε και το παιδί θα καταλάβει πως τελικά είναι ώρα για να επιστρέψετε όλοι μαζί στο σπίτι.

[/unordered_list]

 Δικά μου είναι

Συνήθως τη στιγμή που το παιδί λέει «Δικό μου είναι!» προσπαθούμε να του εξηγήσουμε ή να του επιβάλλουμε ότι δεν του ανήκει το παιχνίδι ή ότι μπορεί να το μοιραστεί με άλλα παιδάκια. Αγνοούμε όμως ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δε μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε. Η εκπαίδευση χρειάζεται αρκετό χρόνο και φυσικά κατάλληλη ηλικία για να το κατανοήσει το παιδί (Μην περιμένετε ένα παιδί μικρότερο από 2-2 ½ ετών να μπορεί εύκολα να μοιραστεί πράγματα).

[unordered_list style=”tick”]
  • Από τη μεριά σας καλό θα είναι να μην αρπάζετε τα παιχνίδια που ήδη έχει στα χέρια του ή να το ωθείται μετά βίας να τα δώσει στο άλλο παιδάκι, αλλά να του αφήνετε χώρο να έρχεται σε “σύγκρουση” και να βρίσκει μία λύση μόνο του, χωρίς να παρεμβαίνετε αμέσως.
  • Μπορείτε να του αποσπάτε την προσοχή με κάποιο άλλο παιχνίδι (π.χ. «Άφησε το αυτό το παιχνίδι στο παιδάκι, κοίτα εδώ έχεις ένα μεγάλο δεινόσαυρο που μπορείς να παίξεις»).
  • Λειτουργείστε σαν πρότυπο μίμησης. Δηλ. πείτε στο παιδί για κάτι που μοιράζεστε με τον μπαμπά ή με μία φίλη σας (π.χ. «Σήμερα θα δώσω το βιβλίο μου στη φίλη μου να το διαβάσει. Μπορούμε να μοιραζόμαστε τα πράγματά μας με τους φίλους μας»).
  • Παίξτε παιχνίδια μοιρασιάς. Για παράδειγμα μοιραστείτε με το παιδί σας κάτι που τρώτε (π.χ. «Θέλεις να μοιραστούμε τα πατατάκια μου;») ή αν έχετε μεγαλύτερο παιδάκι παίξτε όλοι μαζί (π.χ. «Ελάτε να μοιραστούμε τις καραμέλες που αγόρασα. Λίγες θα φάω εγώ, λίγες ο Γιάννης, λίγες εσύ και λίγες θα αφήσουμε για τον μπαμπά» ή «Σήμερα θα παίξουμε με το τρένο. Θα μοιραστούμε τις ράγες. Λίγες εσύ, λίγες ο αδερφός σου. Όταν τις φτιάξετε το παιχνίδι μας ξεκινάει!»).
  • Επιβραβεύστε συμπεριφορές που το παιδί σας μοιράζεται πράγματα με άλλα παιδάκια ή τα αδερφάκια του (π.χ. «Μπράβο σου που μοιράζεσαι τα ζωάκια σου! Τώρα θα παίξετε όλοι μαζί!»).
  • Αν το παιδί σας φτάνει σε καυγάδες και δεν αφήνει να του πάρουν τίποτα από αυτά που θέλει, τότε βάλτε του χρόνο. Με χρονόμετρο καθορίστε το χρόνο που θα περιμένει να πάρει το παιχνίδι και το χρόνο που θα μπορεί το ίδιο να ασχοληθεί με αυτό.

[/unordered_list]

  Δε θέλω τα ρούχα αυτά, δε μου αρέσουν

Πολλές φορές αντιμετωπίζετε τέτοιες συμπεριφορές στη διάρκεια της πρωινής ετοιμασίας για το σχολείο ή όταν αγοράζετε ρούχα για τα αγγελούδια σας.

[unordered_list style=”tick”]
  • Όσον αφορά το πρωινό ντύσιμο, καλό θα ήταν η επιλογή των ρούχων να έχει γίνει από το βράδυ. Μπορείτε να δώσετε επιλογές στο παιδί σας μεταξύ δύο ή τριών ρούχων κι αυτό να έχει την τελική απόφαση. Έτσι το πρωί τα ρούχα του θα είναι έτοιμα και μέσα στο γρήγορο ρυθμό προετοιμασίας δε θα καθυστερείτε με κλάματα και φωνές.
  • Αν βρίσκεστε σε κατάστημα ρούχων, καλό θα ήταν να αφήσετε το παιδί να κάνει πάλι την επιλογή του μεταξύ κάποιων ρούχων. Αφήστε του το περιθώριο να νιώθει ότι μπορεί και το ίδιο να διαλέξει αυτό που του αρέσει.

[/unordered_list]

  Δε θέλω να διαβάσω τώρα! Μετά.

[unordered_list style=”tick”]
  • Καθιερώστε κάθε μέρα συγκεκριμένη ώρα και θέση για να κάνει τα μαθήματα του σχολείου του. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα η ώρα αυτή θα πρέπει να είναι σταθερή. Επιλέξτε συνήθως απόγευμα και μην αφήνετε το διάβασμα λίγο πριν τον ύπνο. Μπορείτε δίπλα στο γραφείο του να βάλετε ένα ρολόι και την ώρα του διαβάσματος (π.χ. 5 το απόγευμα) να φτιάξετε μια μικρή ζωγραφιά στον αριθμό του ρολογιού.
  • Λειτουργείστε σαν πρότυπο μίμησης και ενισχύστε θετικά τα μαθήματα με την στάση σας. Όταν το παιδί σας διαβάζει επιλέξτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό ή όταν γράφει γράψτε κι εσείς τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ ή κάποια συνταγή.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει μια ήσυχη, καλά φωτισμένη θέση για να κάνει τις εργασίες του και μιλήστε μαζί του αν κάτι το ενοχλεί.
  • Κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το playstation αρκετή ώρα πριν το παιδί καθίσει να διαβάσει. Έτσι δε θα βιώνει τα μαθήματα του σχολείου σαν μια διακοπή της χαλάρωσης στον καναπέ ή της απόλαυσης του αγαπημένου του παιχνιδιού.
  • Επιβραβεύστε την ολοκλήρωση των ασκήσεων με το να φτιάξετε μαζί το βραδινό φαγητό, να πάτε μια βόλτα για περπάτημα, να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να κάνετε μια χειροτεχνία και όχι να δει ξανά τηλεόραση ή να παίξει στον υπολογιστή.

[/unordered_list]

  Μαμά, μαμά, μαμά… (του αρέσει συνεχώς να διακόπτει)

Αν και είναι δύσκολο παιδιά προσχολικής ηλικίας να καταλάβουν τη διακοπή, είναι συνήθως πολύ καλοί στο να λάβουν τη σειρά τους. Χρησιμοποιήστε φράσεις όπως «Τώρα είναι η σειρά της μαμάς. Μετά θα έρθει η δική σου σειρά» ή «Τώρα πρέπει να περιμένεις εσύ. Είναι η δική μου σειρά. Σε λίγο θα έρθει η δική σου!».

[unordered_list style=”tick”]
  • Πείτε του με απλά λόγια «Σε παρακαλώ, πρέπει να μιλήσω, μη με διακόπτεις» και αγνοήστε τη διακοπή όταν για παράδειγμα απευθύνεστε σε κάποιον και το παιδί σας ουρλιάζει για να σας διακόψει.
  • Σε περίπτωση που χρειάζεται να μιλήσετε στο τηλέφωνο για κάποιο χρονικό διάστημα, δώστε στο παιδί σας μια δραστηριότητα. Έτσι όση ώρα θα πρέπει να μιλήσετε εσείς στο τηλέφωνο, το παιδί σας θα απασχολείται με δουλίτσα (π.χ. ζωγραφική, πλαστελίνη, ενσφηνώματα, κολλάζ, τουβλάκια, πάζλ).
  • Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε την αναμονή του παιδιού, «Μπράβο σου που περίμενες! Ένα φιλάκι που δε με διέκοψες! Σε ευχαριστώ!».

[/unordered_list]

  Δε θέλω να κοιμηθώ ακόμα, σε λίγο…

Ο ύπνος βοηθάει το μυαλό και το σώμα να ξεκουράζονται και να αναπτύσσονται. Αυτό τα παιδιά σας θα πρέπει να το γνωρίζουν. Οι ώρες που ένα παιδί θα πρέπει να κοιμάται είναι 10-12 ώρες.

Αν το παιδί σας αρνείται να πάει στην ώρα του για ύπνο ακολουθείστε τα παρακάτω:

[unordered_list style=”tick”]
  • Βεβαιωθείτε από το ίδιο το παιδί αν το κρεβάτι του αρέσει, αν θέλει πολύ ή λίγο φως, αν τον ενοχλούν κάποιοι θόρυβοι. Για παράδειγμα αν εσείς έχετε ανοιχτή την τηλεόραση και προσπαθείτε να βάλετε το παιδί σας για ύπνο, είναι σίγουρο ότι θα θέλει να συνεχίσει να βλέπει τηλεόραση μαζί σας παρά να κοιμηθεί. Επίσης αν έχετε κάποιον καλεσμένο, η συζήτηση μπορεί να το ενοχλεί.
  • Φτιάξτε μια ρουτίνα πριν από τον ύπνο και ορίστε συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ. Για παράδειγμα, ένα ζεστό μπανάκι και διάβασμα ενός βιβλίου ή άκουσμα χαμηλής μουσικής μπορεί να είναι αυτά που θα χαλαρώσουν το παιδί σας. Καλό θα είναι να του ανακοινώνετε πιο νωρίς «Σε λίγο θα κάνουμε μπανάκι! » και όχι κατευθείαν «Πάμε για μπάνιο τώρα», έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται ότι έρχεται και η ώρα του ύπνου.
  • Αποφύγετε “βαριά” γεύματα πριν από τον ύπνο ή σοκολάτες. Ένα ζεστό γάλα με δημητριακά ή λίγα φρούτα είναι μια καλή επιλογή.
  • Βάλτε στο καθημερινό πρόγραμμα άσκηση. Ένας περίπατος, παιχνίδι στην παιδική χαρά ή κάποιο άθλημα (κολύμβηση, καράτε, γυμναστήριο), θα φέρουν πιο εύκολα τον ύπνο στην ώρα του.

[/unordered_list]

 Όχι, θα δω κι άλλη τηλεόραση, πάει και τελείωσε!

Σύμφωνα με το Kaiser Family Foundation (KFF):

[unordered_list style=”tick”]
  • Τα 2/3 των βρεφών και νηπίων παρακολουθούν μία οθόνη 2 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα.
  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 6ετών παρακολουθούν περίπου 2 ώρες την ημέρα τηλεόραση ή DVD.
  • Παιδιά και Έφηβοι από 8 έως 18 ετών περνούν σχεδόν 4 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση και 2 επιπλέον ώρες στον υπολογιστή και σε βιντεοπαιχνίδια.
[/unordered_list]

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑP) συνιστά σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών να μη παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση, ενώ παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών 1 έως 2 ώρες το πολύ την ημέρα.
Περιορίστε την τηλεόραση! Μερικοί τρόποι είναι:

[unordered_list style=”tick”]
  • Παράδειγμα μίμησης. Αν οι γονείς παρακολουθούν πολλή τηλεόραση και τα παιδιά θα παρακολουθούν πολλή τηλεόραση. Μειώστε τις δικές σας ώρες και θα μειωθούν και των παιδιών σας.
  • Μη βάζετε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.
  • Σβήνετε την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Μην αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση ακόμα και χωρίς ήχο, όταν το παιδί κάνει τα μαθήματα του σχολείου.
  • Δώστε στο παιδί την επιλογή να διαλέξει ποια ώρα θέλει να βλέπει καθημερινά τηλεόραση και ποιο πρόγραμμα. Εσείς βάλτε τον κανόνα πως θα βλέπει μόνο τις επιλογές του. Το ίδιο να συμβαίνει και τα Σαββατοκύριακα.
  • Δείτε λίγη τηλεόραση μαζί και μιλήστε, συζητήστε για αυτό που βλέπετε. Η τηλεόραση προσφέρει και γνώσεις.
  • Προσφέρετε στο παιδί διασκεδαστικές δραστηριότητες για την αποφυγή της τηλεόρασης. Για παράδειγμα βόλτα, επίσκεψη στο σπίτι του φίλου του, μουσική και χορό μαζί σας, κρυφτό στο σπίτι, συμβολικό παιχνίδι.
[/unordered_list]

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Πηγές:
child-development-guide.com
kids.in.gr
askdrsears.com
www2.ed.gov
family.go.com
www.sleepforkids.org
kidshealth.org